Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργανώνει για Τρίτη φορά τον θεσμό των Βραβείων Αρχιτεκτονικής που θέσπισε πριν από 10 χρόνια, ένας θεσμός που έχει καταξιωθεί από την Αρχιτεκτονική Κοινότητα της χώρας μας. Αυτό τεκμηριώνεται τόσο από τον αριθμό των συμμετοχών, που ήταν ο μεγαλύτερος από τις προηγούμενες, όσο και από την ποιότητα των έργων που υποβλήθηκαν.

Στην επιτροπή συμμετείχαν οι αρχιτέκτονες που βραβεύτηκαν το 2004, Β. Μπασκόζος, Δ. Τσαγκαράκη, Δ. Διαμαντόπουλος και Χ. Δεληγιάννης, οι εκπρόσωποι του Ε.Ι.Α. ήταν στην πρώτη φάση ο Α. Γιακουμακάτος και ο Π. Δραγώνας ενώ στην δεύτερη συμμετείχε ο καθηγητής Fulvio Irace, διευθυντής της Triennale του Μιλάνου και ο πρόεδρος του Ε.Ι.Α.
Στην πρώτη φάση από τις 125 συμμετοχές επελέγησαν οι 17 από πέντε κατηγορίες έργων με εντολοδόχο φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα και έργων που καλύπτουν ανάγκες χώρων εργασίας, πολιτισμού, κ.λ.π. και από επτά στην κατηγορία της κατοικίας.
Στην δεύτερη φάση η διεθνής επιτροπή επισκέφτηκε όλα τα έργα μαζί με τους μελετητές τους και συζήτησε μαζί τους για τις συνθετικές αρχές, τα προβλήματα και τις τυχόν αντιξοότητες που αντιμετώπισαν. Αυτός ο διάλογος ήταν ιδιαίτερα γόνιμος για να κατανοήσει καλύτερα το κάθε έργο η επιτροπή στο σχετικά σύντομο διάστημα που το επισκέφθηκε.

Για ν’απεικονισθεί καλύτερα ο διάλογος αυτός τα πρακτικά και των δύο φάσεων παρουσιάζονται αναλυτικότερα στον παρόντα κατάλογο έτσι ώστε ο επισκέπτης της έκθεσης να συμμετάσχει έστω και έμμεσα στην συζήτηση γύρω από την ελληνική αρχιτεκτονική και την θέση της στο ευρύτερο ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι.

Φέτος, επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μια άλλη καινοτομία, την απονομή τιμητικής διάκρισης και σε αξιόλογα έργα που θα είχαν επιλεγεί για την δεύτερη φάση κρίσης, αλλά που οι δημιουργοί τους είτε είχαν ήδη βραβευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε ήσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ι.Α. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι από την μια πλευρά αναγνωρίζεται η υψηλή ποιότητα των έργων ήδη αναγνωρισμένων συναδέλφων, ενώ από την άλλη εμπλουτίζεται η όλη εικόνα της έκθεσης με έργα εξίσου αξιόλογα με εκείνα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχήν το Ίδρυμα Νιάρχου που χωρίς την γενναιόδωρη χορηγία του δεν θα ήταν εύκολη η πραγματοποίηση των Βραβείων 2009, όπως επίσης και το Μουσείο Μπενάκη για την όλη βοήθεια που παρείχε στην συνδιοργάνωση της έκθεσης και για την παραχώρηση του χώρου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να εκφράσω προς την Μαριάννα Μηλιώνη, Διευθύντρια του Ε.Ι.Α. για τον σχεδιασμό της έκθεσης και την επιμέλεια του καταλόγου καθώς και στην Ηρώ Φούτρου για την γραμματειακή υποστήριξη της όλης εκδήλωσης.
Τέλος, οι θερμότερες μου ευχαριστίες απευθύνονται στα μέλη των δύο επιτροπών που ανιδιοτελώς προσέφεραν πολύτιμο χρόνο αλλά και γνώσεις για την καλύτερη επιλογή των έργων, καθώς και σε όλους που συμμετείχαν και υπέβαλλαν έργα, αναδεικνύοντας έτσι τον θεσμό των Βραβείων Αρχιτεκτονικής ως τον μόνον θεσμό που αναγνωρίζει την αρχιτεκτονική ποιότητα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής
Νίκος Καλογεράς, Ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π.