ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ

Διάλεξη ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ Η. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

09.02.201719:00Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'

Το  Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 14ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017 στις 19:00τη διάλεξη του αρχιτέκτονα Χρύσανθου Η. Χρυσάνθου, ο οποίος, με τίτλο «Αποτυπώματα», θα παρουσιάσει το αρχιτεκτονικό του έργο και τις θέσεις του για την αρχιτεκτονική.

Ο αρχιτέκτονας Χρύσανθος Χρυσάνθου, σε μια αναδρομή στην επαγγελματική του πορεία, παρουσιάζει έργα του που άφησαν “αποτυπώματα” στο Κυπριακό αρχιτεκτονικό τοπίο. Πρόκειται για έργα κυρίως μεγάλης κλίμακας, που ήταν κυρίως αποτελέσματα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών αλλά και άλλα που σχεδιάστηκαν μετά από αναθέσεις.

Τα περισσότερα από τα έργα αυτά αποτελούν σημαντικά τοπόσημα και διαδραματίζουν ρόλο –έστω και μικρό– στην εξέλιξη των Κυπριακών πόλεων. Τέτοια έργα του Χρύσανθου Χρυσάνθου είναι η ανάπλαση του χερσαίου χώρου του Παλαιού Λιμανιού της Λεμεσού, η Ανάπλαση της Πλατείας Κέννεντυ και του εμπορικού Κέντρου της Πάφου κ.α. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του Χρύσανθου Χρυσάνθου στον σχεδιασμό των νέων κτιρίων στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αθαλάσσα της Λευκωσίας, τα οποία επίσης ανατέθηκαν μετά από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

 

Ο Χρύσανθος Η. Χρυσάνθου είναι απόφοιτος Αρχιτεκτονικής του City University of New York, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας τοπίου.

Από το 1986 μέχρι σήμερα, διατηρεί δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Λευκωσία, έχοντας αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα και αναλαμβάνοντας την εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών και επιβλέψεων κυρίως  έργων μεγάλης κλίμακας και σύνθετου χαρακτήρα.  Στο πλαίσιο αυτό, το γραφείο έχει διακριθεί επανειλημμένα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οκτώ πρώτα βραβεία, πολλές διακρίσεις και επαίνους.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις αφορούν το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής το 2010 για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου και το 2016 για την ανάπλαση του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού.

Σε διεθνές επίπεδο, το γραφείο έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Mies Van der Rohe, τρεις φορές με τα έργα: Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κύπρου (2004) Αθλητικές Εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου Κύπρου (2008) και Ανάπλαση του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού (2016).

Το 2006, πήρε μέρος στην εκπροσώπηση της Κύπρου στην Biennale της Βενετίας (Πόλεις - Αρχιτεκτονική και Κοινωνία).

Το 2012, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, απένειμε στον Χρύσανθο Χρυσάνθου Ειδική Τιμητική Διάκριση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην αρχιτεκτονική της Κύπρου.

Μέρος του αρχιτεκτονικού έργου του γραφείου του έχει δημοσιευθεί σε κυπριακά και ξένα αρχιτεκτονικά έντυπα.

Συνεργαζόμενοι Φορείς
  • Σπίτι της Κύπρου
  • ΟΠΑΝΔΑ
Χορηγοί Ε.Ι.Α. 2016-2017
  • ALUMIL Συστήματα Αλουμινίου
  • Europa
  • ΝΕΟΚΕΜ

Συνεργαζόμενοι Φορείς

Χορηγοί Ε.Ι.Α. 2016-2017