ΗΜΕΡΙΔΕΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Τάσος Μπίρης

50 χρόνια σημάδια στο συλλογικό αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι

  •  

14.05.202214:00 - 21:00Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς
Συνημμένα: 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ διοργανώνουν το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, ώρα 14:00 - 21:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, ημερίδα προς τιμή του Ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ Τάσου Μπίρη με τίτλο:«ΤΑΣΟΣ ΜΠΙΡΗΣ: 50 χρόνια-  σημάδια στο συλλογικό αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι».

Στα 50 χρόνια της δημόσιας παρουσίας του στον αρχιτεκτονικό -αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό- χώρο ο Τάσος Μπίρης έχει αφήσει το διακριτό σημάδι των ιδεών και των έργων του στα πεδία της πανεπιστημιακής διδασκαλίας-παιδαγωγίας, εφαρμογής και θεωρητικής υποστήριξης της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα συνολικό πολυεπίπεδο, ταυτοχρόνως και συγκροτημένο κεφάλαιο που παραμένει ζωντανό και δημιουργικό προς αξιοποίηση από όσους και όσες δίδαξε τα χρόνια αυτά, αλλά και θα εξακολουθήσουν να διδάσκονται από αυτό στο μέλλον. Ένα κεφάλαιο που συνοπτικά μπορεί να καταγραφεί ως εξής:

  • Πέντε βιβλία-συγγράμματα (ατομικά και συλλογικά) με κεντρικό θέμα την αρχιτεκτονική και εμβληματικό παράδειγμα το «Αρχιτεκτονικής σημάδια και διδάγματα. Στο ίχνος της συνθετικής δομής».
  •  
  • Πολυάριθμα άρθρα, δημόσιες παρεμβάσεις ή παρουσιάσεις σε συνέδρια, ελληνικά ή διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα και κοινωνικούς χώρους (π.χ. Αρχιτεκτονικές Σχολές ή Τμήματα, όπως στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, ΑΑ Λονδίνου, Αρχιτεκτονική Σχολή Βερσαλλιών, UDK Βερολίνου, Harvard GSD, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αθήνας, Τιφλίδας κ.α., Μουσείο Μπενάκη, Ωδείο Αθηνών, ΕΜΣΤ κ.α.
  •  
  • Συλλογικές κοινωνικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την αρχιτεκτονική, όπως το ετήσιο συλλογικό μάθημα «Κατοικία-κάνω τον χώρο κατοικήσιμο-κατοικώ» σε 12χρονα παιδιά του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Καρέα.
  • Η ιδέα και εφαρμογή του «Μεταλλασσόμενου Μοντέλου», ως ουσιώδους εργαλείου παιδαγωγίας- διδασκαλίας της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης.
  •  
  • Τέλος, αναφέρονται ως παραδείγματα της συλλογικής του αντίληψης σε αναφορά με τις αρχιτεκτονικές- και όχι μόνο- παρεμβάσεις του στο δημόσιο χώρο τα εξής πραγματοποιημένα του έργα -προσωπικά ή ομαδικά-: Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης, Νομαρχιακό Μέγαρο νομού Βοιωτίας, Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς, Πολυκλαδικό Λύκειο Ηλιούπολης, Β’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης κ.α.

Σύζυγος και σύντροφος της Αναπλ. καθηγήτριας ΕΜΠ Σοφίας Τσιράκη, διατηρεί μαζί της το «Αρχιτεκτονικό Γραφείο Αναστασίου Μπίρη-Σοφίας Τσιράκη και συνεργατών», συνέχεια του «Αρχιτεκτονικού Γραφείου Αναστασίου Μπίρη και Δημήτρη Μπίρη και συνεργατών». 

Την ημερίδα θα προλογίσει ο Πρόεδρος του ΕΙΑ, Ηλίας Κωνσταντόπουλος (Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών) και θα μιλήσουν:

Πρωϊνή Συνεδρία: Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Κοσμήτορας, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Μαριάννα Γιαννάτου (Αρχιτέκτων UniFI), Γιάννης Αθανασόπουλος (Δρ. Μηχ. ΔΠΘ, Αρχιτέκτωv Μηχανικός ΕΜΠ) Γιώργος Αγγελής (Αναπλ. καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ),

Απογευματινή Συνεδρία: Ανδρέας Γιακουμακάτος (Καθηγητής ΑΣΚΤ), Γιάννης Γιαννούτσος (Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Εικαστικός ΑΣΚΤ), Σοφία Τσιράκη (Αναπλ. καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Τάσης Παπαϊωάννου (Ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ)

Στη συνέχεια, ο Νίκος Σκουτέλης (Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης) θα προεδρεύσει σε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών, του κοινού και του ίδιου του τιμώμενου προσώπου.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

#Biris50xronia