ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

διαλέξεις & διάλογοι 01

18ος κύκλος διαλέξεων Eλλήνων Aρχιτεκτόνων

29.03.202219:00Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Το  Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του 18ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνωνεγκαινιάζει μία νέα ιδέα με τίτλο "διαλέξεις & διάλογοι", δηλαδή την παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, τον διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το κοινό.

Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί.  Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Θεωρούμε ότι αυτή η νέα πειραματική μορφή μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτων και Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ.

Στην πρώτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

Αλεξάνδρα Βούγια - Πλάτων Ησαΐας / Fatura Collaborative

ΑΙΘΡΙΑ, ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΗΠΟΙ - ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ: Η παρουσίαση περιγράφει και αναλύει τα μεθοδολογικά εργαλεία που οργανώνουν τη συνθετική διαδικασία και την οργανωτική δομή επιλεγμένων έργων του γραφείου. Ο ρόλος της τυπολογίας, η διερεύνηση των μεθόδων αναπαράστασης της αρχιτεκτονικής μορφής και εν γένει της επικοινωνίας του αρχιτεκτονικού έργου, αποτελούν κεντρικό στοιχείο έρευνας και προβληματισμού. Παράλληλα, μας απασχολούν αναδυόμενες δυνατότητες και μορφές ζωής, που δημιουργούν νέα δεδομένα συνύπαρξης, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης. Με ποιο τρόπο αυτές συγκροτούν νέες χωρικές συνθήκες, και μορφές κατοίκησης;

 

Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος - Γεωργία Συριοπούλου / Papalabropoulos Syriopoulou Architecture Bureau

SAMPLING: Θα επιχειρηθεί μια αποτίμηση της δουλειάς του γραφείου μέσα από την οικειοποίηση πρακτικών δειγματοληψίας (sampling), μετατόπισης, συρραφής και δευτερεύουσας επεξεργασίας (editing) στην παραγωγή του αρχιτεκτονικού έργου.

 

Την συζήτηση θα συντονίσει η Σοφία Τσιράκη.

 

Αλεξάνδρα Βούγια (η/αυτή, Θεσσαλονίκη, 1983). Aποφοίτησε το 2007 από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ. Απέκτησε το MS in Advanced Architectural Design στο GSAPP του Columbia University (2008). Τον Ιούνιο του 2016 της απονεμήθηκε το διδακτορικό δίπλωμα από την Architectural Association για την εκπόνηση της διατριβής με τίτλο Estranging Forms: Modernist Abstraction and De-Alienating Tactics [Μορφές Ανοικείωσης: Η Αφαίρεση στο Μοντέρνο ως Στρατηγική ενάντια στην Αποξένωση]. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο μεσοπολεμικό μοντερνισμό της Γερμανίας και ανέλυσε την αρχιτεκτονική αφαίρεση ως στρατηγική ενάντια στην κοινωνική αλλοτρίωση. Από το 2009, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στο συνεργατικό γραφείο ΦΑΤΟΥΡΑ. Έχει εργαστεί στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα και έχει διδάξει στην Architectural Association και το University of Westminster. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., όπου διδάσκει Ιστορία και Θεωρία.

Πλάτων Ησαΐας (ο/αυτός, Αθήνα, 1984). Eίναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Projective Cities: MPhil Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στην Architectural Association, όπου επίσης διδάσκει ως Diploma Unit Master (Diploma Unit 7, MArch/RIΒΑ Part II). Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 2007. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική (MSc in Advanced Architectural Design, GSAPP – Columbia University, 2008) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ολλανδία (PhD, TU Delft, 2014). Η διατριβή του Beyond the Informal City: Athens and the Possibility of an Urban Common, με επιβλέποντα τον Pier Vittorio Aureli, αφορά στην πρόσφατη ιστορία του χωρικού και αστικού σχεδιασμού της Αθήνας, με έμφαση στη σχέση της αρχιτεκτονικής μορφής και τυπολογίας με την αστική διαχείριση και τις κοινωνικές συγκρούσεις. Έχει εκτενώς δημοσιεύσει και παρουσιάσει εργασίες και άρθρα για την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό και τις πολιτικές αστικής ανάπτυξης και ανοικοδόμησης στην Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Νότο.

Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνας (Ε.Μ.Π.) (2004); MArch Architectural Design, Bartlett School of Architecture, Λονδίνο (2005); Ph.D. Εργαστήριο Πλαστικής, Ε.Μ.Π. (2015). Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο διδάσκει Αστικό και Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό.

Γεωργία Συριοπούλου  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών (2012, Honors);  MSc in Architecture,  Urbanism and Building Sciences, Technical University of Delft (2014, Honors). Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στο ρόλο της αφήγησης στην αρχιτεκτονική σύνθεση.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η διάλεξη βιντεσκοπήθηκε από το BLOD και είνια διαθέσιμη στο ακόλουθο link: https://www.blod.gr/lectures/dialekseis-dialogoi/.