ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Τα ερείσματα του σκυροδέματος: Συμβολές στην τεκμηρίωση της αρχιτεκτονικής του μπετόν στην Ελλάδα, 1961-1977

Διάλεξη Πάνου Τσακόπουλου

04.04.201919:00Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'

Το  Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 16ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 στις 19:00 τη διάλεξη του Πάνου Τσακόπουλου με τίτλο "Τα ερείσματα του σκυροδέματος: Συμβολές στην τεκμηρίωση της αρχιτεκτονικής του μπετόν στην Ελλάδα, 1961-1977."

Πενήντα χρόνια μετά την εμφάνισή του ως εικονοκλαστικού κινήματος στις εικαστικές τέχνες και την αρχιτεκτονική, το ενδιαφέρον για τον «Νέο μπρουταλισμό», όπως αποκλήθηκε η αρχιτεκτονική του ανεπίχριστου σκυροδέματος, ή γενικότερα της ανεπίχριστης δομής, αναδύεται και πάλι  στις αρχές της νέας χιλιετίας, σε μια νέα γενιά ερευνητών, ιστορικών και θεωρητικών, αλλά και σε ένα εξ ίσου νεανικό κοινό που τον ανακαλύπτει.

Ο «μπρουταλισμός» αναδεικνύεται πράγματι στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 σε ένα από τα κυρίαρχα οράματα της νεωτερικότητας, συνιστά το νέο «διεθνές στυλ» της παγκόσμιας μεταπολεμικής ανασυγκρότησης: στο ανεπίχριστο σκυρόδεμα επενδύεται η ίδια η συνέχεια του μοντέρνου κινήματος, οι ηθικές, κοινωνικές, τεχνολογικές και αισθητικές αξίες που εκείνο εξέφρασε.

Στην ίδια την ελληνική αρχιτεκτονική, ανεπίχριστο σκυρόδεμα και μοντερνισμός αποτελούν, κατά την περίοδο αυτή, μια σχεδόν αδιάσπαστη ενότητα –η συνηγορία για τον δεύτερο συνιστά αναπόφευκτα συνηγορία και για το πρώτο.

Η διάλεξη θα επιχειρήσει ακριβώς να διερευνήσει τα ηθικά, κοινωνικά, τεχνολογικά και αισθητικά ερείσματα του ανεπίχριστου σκυροδέματος στην ελληνική αρχιτεκτονική της περιόδου 1961-1977, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα αδημοσίευτα ή πολύ λίγο γνωστά στοιχεία από τρία αρχιτεκτονικά αρχεία: του Κώστα Γκάρτσου (ΑΝΑ-Μουσείο Μπενάκη), του Γιάννη Κούτση και του Ηλία Παπαγιαννόπουλου.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πάνος Τσακόπουλος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας το 1957.

Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. (1981) και στην Ecole d’Architecture de Paris-La Villette (1985). Η διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris X–Nanterre (1986) είχε ως αντικείμενο την Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας του 19ου αιώνα.

Το 1993-94 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στα Aρχεία της Ιστορικής Υπηρεσίας Στρατού στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης, με αντικείμενο τη γαλλική στρατιωτική χαρτογραφία στον ελλαδικό χώρο.

Αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα από το 1990. Συμμετοχές και διακρίσεις σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Μέλος, από το 2002 έως το 2014, του Γραφείου αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού Ark-sign.

Από το 2007 η έρευνά του εστιάζει στην Ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Ως διευθυντής σύνταξης του αρχιτεκτονικού περιοδικού ek (Ελληνικές Κατασκευές, 2007-2017) επιμελήθηκε 4 επιστημονικές ημερίδες με αντικείμενο προσωπικότητες και θέματα της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής (Καλειδοσκόπιο, 2014), Βασίλης Μπογάκος. Αρχιτεκτονική (Ποταμός, 2017) και έχει επιμεληθεί το βιβλίο Γιάννης Κούκης. Έργα & Μελέτες (Ποταμός, 2018),  ενώ είναι επιμελητής τριών ακόμη βιβλίων για τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική.