ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

Διάλεξη Δέσποινας Ζαβράκα & Αναστασίου Τέλλιου

28.03.201919:00Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'

Το  Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 16ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 στις 19:00 τη διάλεξη της Δέσποινας Ζαβράκα και του Αναστασίου Τέλλιου με τίτλο "Συντακτικό Επιφανειών"

Το περιεχόμενο της διάλεξης περιγράφει μια σειρά πρόσφατων μελετών του γραφείου, κυρίως συμμετοχών σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνθετικό έργο αρθρώνεται πάνω σε έναν άξονα προβληματισμών γύρω από την ‘επιφάνεια’ ως ενός πυκνού συστήματος οργάνωσης συντακτικών και τυπολογικών σχέσεων. Ως τέτοιο, στοιχειοθετείται όχι τόσο από μορφολογικές απόπειρες, από πάνω προς τα κάτω (top-down), αλλά από μια επιχείρηση  της βαθύτερης ουσίας, του χώρου, του τόπου και του τοπίου, φυσικού και πολιτισμικού, να αναδυθεί προς την επιφάνεια και μέσω αυτής.

Η οργάνωση του ‘Συντακτικού Επιφανειών’ δεν καλείται να επιβάλλει την επιφάνεια στο χώρο, αλλά να της αναθέσει το απαιτητικό καθήκον να τον μεταφράσει, μεταγράψει και επικοινωνήσει. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν αρχιτεκτονικοί, αστικοί και τοπιακοί χειρισμοί που σχετίζονται με την ενορχήστρωση της ‘επιφάνειας’, είτε οριζόντιας είτε κάθετης, ως συνεχούς πεδίου μεταβαλλόμενων ιδιοτήτων αλλά και ως συνδετικού ιστού διαφορετικών δυναμικών και διεργασιών. Οι συνθετικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν αναδεικνύουν εκδοχές οργάνωσης, λειτουργικής, αντιληπτικής και κατασκευαστικής.

Το έργο του γραφείου διατυπώνει μια σειρά από ανησυχίες και προβληματισμούς, οι οποίες αφορούν τόσο στις διατυπωμένες εκδοχές χώρου και υλικότητας, τις αφετηρίες τους, αλλά και τις αναδυόμενες χωροποιητικές δυνατότητες προηγμένων μέσων και μεθοδολογικών εργαλείων.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Το γραφείο ‘ΤΤΔΖ Αρχιτέκτονες‘ ιδρύθηκε το 2008 από τον Αναστάσιο Τέλλιο και τη Δέσποινα Ζαβράκα. Οι δύο τους έχουν εκτενή εμπειρία στην αρχιτεκτονική και έναν μεγάλο αριθμό επιτυχημένων και βραβευμένων μελετών και προτάσεων σε διαγωνισμούς, σε προσωπικό επίπεδο και ως μέλη συνεργασιών στο παρελθόν και σήμερα. Το γραφείο ‘ΤΤΔΖ Αρχιτέκτονες’ ασχολείται με θέματα που καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο που περιλαμβάνει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τον αστικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική τοπίου.

Ο Αναστάσιος Τέλλιος σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ και στη Bartlett School of Architecture του UCL, Λονδίνο. Είναι διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ στη γνωστική περιοχή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των ερμηνευτικών θεωριών του. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις του ερευνητικού του έργου σε εκδόσεις, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει δώσει επιστημονικές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τμήματα της δουλειάς του, ερευνητικής, θεωρητικής και πρακτικής, ατομικής ή ως μέλος ομάδων έχουν εκτεθεί και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολυάριθμες εκθέσεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

Η Δέσποινα Ζαβράκα σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αρχιτεκτονική Σχολή Mackintosh του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αρχιτεκτονική Τοπίου στο ΑΠΘ. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο της διατριβής της, ερεύνησε πτυχές της αρχιτεκτονικής και του τοπίου, υπό το πρίσμα της μνημειακής διαπολιτισμικότητας και των συσχετισμών μεταξύ φυσικών και αστικoποιημένων περιοχών του ελβετικού περιβάλλοντος. Μέσα από τo επιστημονικό της έργο, διερευνά περιοχές ασάφειας και ενδιαμεσότητας του τοπίου στη σύγχρονη αστική πραγματικότητα. Η τρέχουσα ερευνητική της ατζέντα περιλαμβάνει αναλύσεις οριακών περιοχών, και την αναζήτηση εργαλείων αναδιάταξης του τοπίου. Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά προγράμματα και διεπιστημονικές ομάδες για τη διερεύνηση προηγμένων συνθηκών του αστικοποιημένου περιβάλλοντος. Παρουσιάζει τακτικά το έργο της σε επιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

Δρ. Αναστάσιος Τέλλιος

Αρχιτέκτων, Διπλ. Αρχ. Μηχ. ΑΠΘ, M.Arch (Dist.) Bartlett UCL, Διδάκτωρ ΑΠΘ,

Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ

Δρ. Δέσποινα Ζαβράκα

Αρχιτέκτων, Διπλ. Αρχ. Mackintosh GSA, MLA, Διδάκτωρ ΑΠΘ,

Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ΤΕΙ ΑΜΘ