ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Η ανάδυση του χώρου από το πνεύμα της νεωτερικότητας

Διάλεξη Σωκράτη Γεωργιάδη

14.06.201819:00Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'

Το  Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 15ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει την Πέμπτη14 Ιουνίου 2018 στις 19:00 τη διάλεξη του αρχιτέκτονα Σωκράτη Γεωργιάδη, με τίτλο "Η ανάδυση του χώρου από το πνεύμα της νεωτερικότητας"

Στην αρχιτεκτονική καθομιλουμένη η έννοια της αρχιτεκτονικής συνήθως ταυτίζεται με την έννοια του χώρου. Αυτή η ταύτιση ωστόσο δεν γινόταν πάντοτε ούτε θα συνεχίσει υποχρεωτικά να γίνεται στο μέλλον. Ο χώρος εμφανίζεται ως έννοια της θεωρίας της αρχιτεκτονικής μόλις κατά τα τέλη του 18ου αιώνα υποκαθιστώντας βαθμιαία παλιότερα ενδιαφέροντα της αρχιτεκτονικής σκέψης. Στην ομιλία θα γίνει προσπάθεια ανασύνθεσης των αιτίων που οδηγούν σ’ αυτή τη στροφή και θα καταδειχτεί, ότι αυτή σχετίζεται με γενικότερες αλλαγές στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό πεδίο που συμβαίνουν την ίδια εποχή στην Ευρώπη. Ο χώρος σηματοδοτεί την είσοδο του αρχιτεκτονικού λόγου και τη συμμετοχή της αρχιτεκτονικής κουλτούρας στον πολιτισμό της νεωτερικότητας. Η έννοια του χώρου υφίσταται από εκει και πέρα αλλαγές, προσαρμογές, αλλά και μεγάλες μετατοπίσεις. Από μια στιγμή και μετά μάλιστα αμφισβητείται ο κεντρικός ρόλος που για αρκετές δεκαετίες κατείχε η έννοια αυτή  στον αρχιτεκτονικό λόγο. Η ομιλία ωστόσο θα περιοριστεί στην περίοδο της εισαγωγής της έννοιας στην αρχιτεκτονική θεωρία και στις πρώτες προσπάθειες νοηματοδότησής της.   

https://georgiadis-architektur.com/

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου (1973). Διδακτορικό Δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης (1986). Εργάσθηκε ως αρχιτέκτων στην Ελλάδα (1975-1984).

Έχει διδάξει μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης (1987-88), στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ, 1988-94), όπου διετέλεσε και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (1987-94), στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης (1992), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου (Weissensee, 1994), όπου υπήρξε καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. Από το 1994 μέχρι σήμερα είναι μόνιμος τακτικός καθηγητής της Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχτεκτονικής και του Design στην Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Στουτγάρδης. Έδωσε διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια και επαγγελματικές οργανώσεις των αρχιτεκτόνων στη Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, ενώ πάνω από 100 άρθρα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε αρχιτεκτονικά περιοδικά και σε συλλογικές εκδόσεις. Διοργάνωσε πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις και εκθέσεις αρχιτεκτονικής στην Ζυρίχη, Στουτγάρδη και Αθήνα. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στα γερμανικά, αγγλικά και ελληνικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την ιστορία και θεωρία της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ου αιώνα

 

 

Συνεργαζόμενοι Φορείς
  • ΟΠΑΝΔΑ
  • Goethe Institut

Συνεργαζόμενοι Φορείς