ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Ταυτότητα, Διακόσμηση και Δημόσιος Χώρος

Διάλεξη Michiel Riedijk

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

10.06.201619:30Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα παρουσιάζουν με την ευκαιρία της Ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυο αντιπροσωπευτικούς Ολλανδούς αρχιτέκτονες, τον Erick van Egeraat και τον Michiel Riedijk, στο πλαίσιο της επιτυχημένης σειράς κύκλων διαλέξεων των τελευταίων ετών Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Ολλανδική αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα αποτέλεσε έναν από τους ισχυρότερους πόλους των διεθνών αναζητήσεων, σημείο αναφοράς για τη ριζοσπαστικότητα, τον δυναμισμό και τη διαρκή πρωτοτυπία, από τον νεοπλαστικισμό και το μοντέρνο κίνημα ως τον μεταπολεμικό στρουκτουραλισμό και τον εκφραστικό και τεχνολογικό πλουραλισμό των σύγχρονων εκφράσεων.

Οι δύο διαλέξεις, των van Egeraat και Riedijk,  εκπροσώπων σήμερα της νεότερης γενιάς, θα δώσουν τη δυνατότητα πιστοποίησης της δημιουργικής ζωτικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο της ολλανδικής αρχιτεκτονικής, στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.

 

Ο Michiel Riedijk είναι συνιδρυτής (μαζί με τον Willem Jan Neutelings ) του αρχιτεκτονικού γραφείου Neutelings Riedijk Architects, το οποίο ιδρύθηκε το 1992 στο Ρόττερνταμ.

Στα τελευταία 23 χρόνια, οι Neutelings Riedijk Architects έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα γνωστότερα γραφεία που ειδικεύονται σε σύνθετα έργα δημοσίου, εμπορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Έχουν πραγματοποιήσει θέατρα, αίθουσες συναυλιών, δημαρχιακά μέγαρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, ξενοδοχεία, πανεπιστήμια και κτίρια γραφείων.

Η δουλειά του γραφείου Neutelings Riedijk Architects χαρακτηρίζεται από μια γλυπτική ποιότητα και ένα παιχνίδισμα στη μορφή και τη διακόσμηση, ενώ παράλληλα διακρίνεται για τον σαφή ορθολογισμό της όσον αφορά στον  προγραμματισμό και το περιεχόμενο. Λόγω του δημόσιου χαρακτήρα που έχουν τα περισσότερα έργα τους, οι Neutelings και  Riedijk θεωρούν ότι μέσα από αυτή τη γλυπτική ποιότητα  επικοινωνούν τον χαρακτήρα των κτιρίων τους στο αστικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

 

Η διάλεξη: Ταυτότητα, Διακόσμηση και Δημόσιος Χώρος  θα παρουσιάσει τα πρόσφατα δημόσια έργα των Neutelings Riedijk Architects.

«Τα δημόσια κτίρια είναι η ιδανική ευκαιρία για τη δημιουργία  μίας  τοπικής ταυτότητας, με την οποία μπορεί να ταυτιστεί ο κάτοικος. Το μυστικό της επιτυχίας τους  είναι η δημιουργία  δημόσιου χώρου, όπου ο κόσμος μπορεί να συγκεντρώνεται σε εντελώς νέες συνθήκες. Από τη στιγμή που το νέο κτίριο δεν συνδέεται με προϋπάρχουσες ιστορικές, θρησκευτικές ή εθνικές ταυτότητες, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στην κοινή ιστορία, που γράφεται από την αρχή», αναφέρει ο Michiel Riedijk.

Συνεργαζόμενος Φορέας
  • Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία
Χορηγοί Ε.Ι.Α. 2016
  • Ideal Standard

Συνεργαζόμενος Φορέας

Χορηγοί Ε.Ι.Α. 2016