ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Χ του Τεκταίνεσθαι καθ’ εαυτόν

Διάλεξη ΖΗΝΩΝΑ ΣΙΕΡΕΠΕΚΛΗ

14.04.201619:00Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'

Το  Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  (Ε.Ι.Α.), οργανώνει διαλέξεις Ελλήνων αρχιτεκτόνων που  γίνονται κάθε μήνα τα τελευταία δεκατρία χρόνια στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης). Οι διαλέξεις αυτές έχουν σημαντική απήχηση στον επαγγελματικό και ακαδημαϊκό χώρο των αρχιτεκτόνων και των φοιτητών αρχιτεκτονικής.

Από τη φετεινή χρονιά το Ε.Ι.Α. αποφάσισε, σε συνεργασία με το «σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα, να προσκαλέσει να παρουσιάσουν το έργο τους και Κύπριοι αρχιτέκτονες, αρχίζοντας την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00  με τη διάλεξη του αρχιτέκτονα Ζήνωνα Σιερεπεκλή, με τίτλο «Χ του Τεκταίνεσθαι καθ’ εαυτόν», ο οποίος και θα παρουσιάσει το αρχιτεκτονικό του έργο και τις γενικότερες θέσεις του για την αρχιτεκτονική. 

Ο Ζήνων Σιερεπεκλής γεννήθηκε το 1947. Είχε ενεργό συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου και στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος του 1974. Φοίτησε στη Σχολή Σχεδιαστών Δοξιάδη (ΑΤΙ) στην Αθήνα, εργαζόμενος ταυτόχρονα στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Ηλία Σκρουμπέλου μέχρι το 1972. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Ρώμη, στη Σχολή  La Sapienza, απ’ όπου αποφοίτησε το 1981. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας στη Σχολή Prodeo. Το 1981 άνοιξε μελετητικό γραφείο αρχιτεκτονικής στη Λευκωσία  το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έλαβε μέρος σε περισσότερους από 30 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς κερδίζοντας  βραβεία σε 24. Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής και έργο του επελέγη στον κατάλογο των «φιναλίστ» για το 5ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe 1997. Από το 2008 μέχρι το 2013 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως Καθηγητής Αρχιτεκτονικής.  Ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και σχετικές εκδόσεις βιβλίων. 

Συνεργαζόμενοι Φορείς
  • Σπίτι της Κύπρου
  • ΟΠΑΝΔΑ
Χορηγοί Ε.Ι.Α. 2016
  • Ideal Standard

Συνεργαζόμενοι Φορείς

Χορηγοί Ε.Ι.Α. 2016