ΗΜΕΡΙΔΕΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

Ημερίδα στο πλαίσιο της έκθεσης: SWISS NOW. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

14.12.201518:30Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Στο πλαίσιο της έκθεσης “SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική” θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς  ημερίδα με τίτλο: “Μοντέλα αρχιτεκτονικής παραγωγής, παράλληλοι κόσμοι”, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, στις 18:30. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν οι: Luca Ortelli, Σπύρος Αμούργης, Νίκος Κτενάς, Κυριάκος Κυριακίδης, Ρένα Σακελλαρίδου, Λουκιανός Τικτόπουλος. Συντονιστής θα είναι ο αρχιτέκτων Δημήτρης Παπαδανιήλ. Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Η ημερίδα θα καλύψει θεματικές όπως: ο σύγχρονος τρόπος της αρχιτεκτονικής παραγωγής και κατασκευής, το πλαίσιο των οικοδομικών κανονισμών και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην αρχιτεκτονική.

Συγκεκριμένα, καθώς, ειδικά η έκθεση “Swiss Positions” αποτελεί την  απόδειξη ότι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής είναι το  αποτέλεσμα μιας  συνέργειας μεταξύ των δύο εταίρων: του κύριου του έργου (κοινώς γνωστό ως πελάτη) και του αρχιτέκτονα. Με αυτούς  συνεργάζονται στενά  για την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τις ειδικότητες τους: οι εργολάβοι, συνεργεία και οι τεχνικές ομάδες.

Για να επιτύχει μία αρχιτεκτονική χρειάζεται μία απόλυτη όσμωση και συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων. Πρόκειται για μια συλλογική δράση. Αυτή η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των ανθρώπων επαγγέλματος είναι ουσιώδης για την αναζήτηση της ποιότητας.

Γι’ αυτό η ημερίδα στο πλαίσιο της ημερίδας “Μοντέλα αρχιτεκτονικής παραγωγής, παράλληλοι κόσμοι” θα  συζητηθούν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • _Ο ρόλος του αρχιτέκτονα στο μοντέλο παραγωγής
  • _Ο θεσμός του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με δίκαιους κανόνες για να εξασφαλιστεί η συνέχεια στις νέες γενιές αρχιτεκτόνων. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια: η ποιότητα της διαδικασίας
  • _Το διάγραμμα του μοντέλου παραγωγής: (οργανωτικό σχήμα των συντελεστών παραγωγής)
  • _Συνδέσεις,  συντονισμός, επικοινωνία  μεταξύ των φορέων τις επαγγελματικής κατάρτισης:μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης: πολυτεχνικές, πανεπιστημιακές, τεχνικές σχολές, επαγγελματικές σχολές, συστήματα μαθήτευσες και εκπαίδευσης, κ.α. καθώς και μεταξύ των σχολών Αρχιτεκτονικής και του οικονομικού και πολιτικού κόσμου.
  • _Ποιότητα των εξειδικευμένων εταιριών (κτίστες, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, κεραμιδάδες,ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί κλπ). Οι δεξιότητές και οι τεχνογνωσία τους και οι νόρμες και τα στάνταρντ που ακολουθούνται. Η σημασία διατήρησης και ανάπτυξης των παραδοσιακών τεχνικών. Η μεταφορά των γνώσεων από γενιά σε γενιά.
  • _Η ανάγκη για κέντρα έρευνας τυποποίησης, εξορθολογισμού του κτιρίου. Εφαρμογή νέων_εργαλείων (τιμή, διαχείριση σχεδιασμού, διαχείρισης κατασκευών).
  • _Η αειφόρος ανάπτυξη και  η μαθητεία σε τεχνολογίες κατασκευής.
  • _Η επίτευξη μιας υπεύθυνης αρχιτεκτονικής

 

Συνεργαζόμενος Φορέας
  • Πρεσβεία Ελβετίας

Συνεργαζόμενος Φορέας