ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.

Διάλεξη Josep Maria Montaner

The present condition of contemporary architecture

  •  

05.12.201419:30Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς
Συνημμένα: 

O Josep Maria Montaner στην Αθήνα

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, οι εκδόσεις Νεφέλη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σας προσκαλούν την

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 19:30, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)

σε διάλεξη του Josep Maria Montaner, καθηγητή θεωρίας της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων της Βαρκελώνης (ETSAB) με θέμα  «The present condition of contemporary architecture» (η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά). 

Εισαγωγική παρουσίαση από τον επιμελητή του βιβλίου Ανδρέα Γιακουμακάτο, καθηγητή Ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα «Η ιστορική οπτική του Josep Maria Montaner για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική».

 

O Josep Maria Montaner (Βαρκελώνη, 1954) είναι αρχιτέκτων και καθηγητής αρχιτεκτονικών συνθέσεων στη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης (ΕTSAB), από την οποία αποφοίτησε το 1977. Έχει διδάξει σε ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ασιατικά πανεπιστήμια. Είναι συγγραφέας πολλών δοκιμίων και περίπου 35 βιβλίων, όπως τα Museos para el nuevo siglo/Museums for the New Century (1995), Mendes da Rocha (1996), La modernidad superada. Arquitectura, arte y pensamiento del siglo XX (1997), Arquitectura y crítica (1999), Las formas del siglo XX (2002), Museos para el siglo XXI (2003), Repensar Barcelona (2003), Teorías de la arquitectura. Memorial Ignasi de Solà-Morales (2003), Arquitectura contemporània a Catalunya (2005), Carlos Ferrater. Obra reciente/Carlos Ferrater. Recent work (2005), Sistemas arquitectónicos contemporàneos (2008), Arquitectura y política (2011), Arquitectura y crítica en Latinoamérica (2011). Έχει αποσπάσει, επίσης, το Premio Nacional de Urbanismo του Ισπανικού Υπουργείου Οικισμού, για τα άρθρα του στις εφημερίδες El Pais και La Vanguardia.

Ο Ανδρέας Γιακουμακάτος είναι αρχιτέκτων, καθηγητής ιστορίας, κριτικής ανάλυσης και θεωρίας της αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. 

 

Το βιβλίο είναι η πρώτη Ιστορία της διεθνούς μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής μετά την περίοδο του μεταμοντερνισμού. Εξετάζει τη μορφολογία, την τεχνική και την πολιτική των αρχιτεκτονικών κατασκευών στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Αποτελεί παράλληλα μια σύνθεση ιστορικής αφήγησης, κριτικής ανάλυσης και θεωρητικής διερεύνησης, παραδειγματική ως μεθοδολογία ενός συγγραφέα που είναι καθηγητής αρχιτεκτονικών συνθέσεων.

Το βιβλίο επιδιώκει κατ' αρχάς την κατανόηση των φαινομένων της περιόδου 1945-1965, που είναι περίοδος ανοικοδόμησης αλλά και κριτικής αναθεώρησης του Μοντέρνου στην Ευρώπη, και παράλληλα αποθέωσης της κατασκευαστικής τεχνολογίας και κωδικοποίησης του λεξιλογίου του Διεθνούς Στυλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξετάζει στη συνέχεια τα φαινόμενα των πρωτοποριών της ριζοσπαστικής δεκαετίας του 1960 και αναλύει τις προσεγγίσεις που στη συνέχεια κυριαρχούν, όπως η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική, η αποδόμηοη και η αρχιτεκτονική της υψηλής τεχνολογίας του τέλους του 20ού αιώνα. 

Συνεργαζόμενος Φορέας
  • Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ
Χορηγοί
  • Ideal Standard
  • Sarnitec

Συνεργαζόμενος Φορέας

Χορηγοί