διαλέξεις & διάλογοι 01 στο BLOD

Ημερομηνία: 
29.03.2022

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του 18ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, εγκαινίασε μία νέα ιδέα με τίτλο "διαλέξεις & διάλογοι", δηλαδή την παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, τον διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το κοινό.

Η πρώτη εκδήλωση αυτού του κύκλου πραγματοποιήθηκε τις 29 Μαρτίου 2022, στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς και βιντεοσκοπήθηκε από το BLOD. Η διαλέξεις και οι παρουσιάσεις που τις συνοδεύουν είναι διαθέσιμες στο ακόλουθο link:

https://www.blod.gr/lectures/dialekseis-dialogoi/

Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτή η νέα πειραματική μορφή μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτων και Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ.Στην πρώτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

Αλεξάνδρα Βούγια - Πλάτων Ησαΐας / Fatura Collaborative

ΑΙΘΡΙΑ, ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΗΠΟΙ - ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ: Η παρουσίαση περιγράφει και αναλύει τα μεθοδολογικά εργαλεία που οργανώνουν τη συνθετική διαδικασία και την οργανωτική δομή επιλεγμένων έργων του γραφείου. Ο ρόλος της τυπολογίας, η διερεύνηση των μεθόδων αναπαράστασης της αρχιτεκτονικής μορφής και εν γένει της επικοινωνίας του αρχιτεκτονικού έργου, αποτελούν κεντρικό στοιχείο έρευνας και προβληματισμού. Παράλληλα, μας απασχολούν αναδυόμενες δυνατότητες και μορφές ζωής, που δημιουργούν νέα δεδομένα συνύπαρξης, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης. Με ποιο τρόπο αυτές συγκροτούν νέες χωρικές συνθήκες, και μορφές κατοίκησης;

Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος - Γεωργία Συριοπούλου / Papalabropoulos Syriopoulou Architecture Bureau

SAMPLING: Επιχειρείται μια αποτίμηση της δουλειάς του γραφείου μέσα από την οικειοποίηση πρακτικών δειγματοληψίας (sampling), μετατόπισης, συρραφής και δευτερεύουσας επεξεργασίας (editing) στην παραγωγή του αρχιτεκτονικού έργου.

Τη συζήτηση συντονίζει η Σοφία Τσιράκη.