ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ

Ημερομηνία: 
07.07.2020

Η Σουζάνα Αντωνακάκη, διακεκριμένη αρχιτέκτων, απεβίωσε στις 5 Ιουλίου 2020, μετά από μεγάλο διάστημα δοκιμασίας με τη υγεία της.

Η Σουζάνα Αντωνακάκη ίδρυσε μαζί με τον σύζυγο και συνεργάτη της επί έξι δεκαετίες Δημήτρη Αντωνακάκη, το Εργαστήριο 66. Η αρχιτεκτονική τους αποτέλεσε αφορμή για μία διευρυμένη σε διεθνές επίπεδο συζήτηση για την σημασία του κριτικού τοπικισμού και έγινε ευρύτερα γνωστή με την δημοσίευση της μονογραφίας Atelier 66.

Η Αρχιτεκτονική Πράξη και ο Αρχιτεκτονικός Λόγος αποτέλεσαν τα μέσα για ουσιαστική παρέμβαση σε κάθε νευραλγικό ζήτημα που αφορούσε την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, συνιστώντας ένα μοναδικό πλέγμα αλληλένδετων δράσεων, ένα αξιοθαύμαστο για την ποιότητα και το εύρος τους σύνολο.

Ενώ η συμπόρευση με σημαντικούς αρχιτέκτονες της γενιάς της αποτέλεσε ήδη την σημαντική παρακαταθήκη της, η επίδραση της σκέψης και του έργου της στις μεταγενέστερες είναι εξίσου εντυπωσιακή.

΄Ήταν εκ των ιδρυτικών μελών του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής το 1995, και από το 2015 Επίτιμο Μέλος του, και η παρουσία της σε όλες τις εκδηλώσεις του Ινστιτούτου ήταν μέχρι τέλους ανελλιπής.

Θα μας λείψει η πραότητα και η ευγένεια του χαρακτήρα της, οι δυναμικές θέσεις των επιχειρημάτων της και η στοχαστική της προσέγγιση, για μια ποιητική της αρχιτεκτονικής με διάρκεια.  

Η φράση του φιλοσόφου Huberman «Το ατέρμον κατώφλι του βλέμματός…» που η ίδια παραθέτει ως προμετωπίδα στο βιβλίο της, θα μας συνοδεύει  τώρα που διάβηκε το κατώφλι της ζωής.

Εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ

Ο Πρόεδρος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος